Entrevista a Joaquim Vives


Alumni UAB

Pàgina web d’AlumniEntrevista a Joaquim Vives

Joaquim Vives Armengol, Bioquímica UAB ’97, doctor UAB, investigador del Banc de Sang i Teixits i professor de l’Escola Fundació Universitat Autònoma de Barcelona – Formació (fUABf), qui va explicar la importància de la donació de teixits per al desenvolupament de teràpies avançades i tractaments terapèutics innovadors.

Per què vas decidir presentar-te al TEDxUABBarcelona?

Em va semblar una oportunitat única per donar a conèixer al gran públic la importància de la donació (altruista i voluntària) de cèl·lules i teixits en l’elaboració de teràpies innovadores en medicina regenerativa alhora que em permetia contribuir a conscienciar sobre aspectes ètics i legals, donat que en aquest camp hi ha molt desconeixement i es generen falses expectatives (sovint fora de la legalitat amb el turisme mèdic i les “stem cell clinics”).

Crec que els investigadors som cada cop més conscients de la importància que té la divulgació per afavorir una Societat educada científicament, que entengui allò que el progrés científic els pot oferir i a quin cost, i també de la necessitat de fer una recerca i innovació responsable.

TEDxUABBarcelona era també un repte personal ja que mai havia donat una conferència d’aquestes característiques amb un format i una posta en escena que em van semblar molt atractives… però també difícils!

Com ha sigut el procés de formació i d’elaboració del relat?

El procés de creació dels continguts va ser molt enriquidor tant pel suport que vam rebre de l’equip TEDx de la UAB (Gràcies Silvia! Gràcies David!) com pel “treball de camp” que em va portar a contactar amb:

  • l’equip de comunicació del Banc de Sang i Teixits per fotografiar donants (reals! que van consentir aparèixer al collage que obre i tanca la meva xerrada) i donar-me suport en tot moment;
  • l’Organització Catalana per al Transplantament (OCATT) i la Federació Catalana de Donants de Sang (www.donantsdesang.cat) per contrastar dades;
  • els diferents laboratoris, la Direcció i el Consell d’Administració del Banc de Sang i Teixits, per compartir la seva opinió sobre els continguts i la forma de presentar-los d’acord amb els valors de la institució;
  • i també la meva família! Que em van escoltar una i altra vegada la presentació (els meus tres fills repetien amb mi algunes de les expressions en veu alta en els assajos!) i les fotografies que vaig fer a casa al meu fill petit jugant amb plastilina (que anomeno pel seu nom durant la xerrada, tal i com em va recomanar de fer en David i que em va semblar una idea genial per sentir-me encara més còmode dins de la presentació i alhora facilitar que els espectadores s’apropessin als continguts de la xerrada).

Com vas viure l’esdeveniment, la teva ponència en directe?

Vaig viure algun moment de preocupació per si el vídeo quedaria bé (de fet, em moro de ganes de veure el vídeo per assegurar-me que està Ok). El directe em va trair i em vaig posar nerviós quan, de fet, havia sortit a l’escenari molt tranquil i l’assaig general del dia anterior havia sortit molt bé també. El dia de la TEDx vaig haver de parar per agafar aire i començar de nou. No sé fins a quin punt estava realment preparat per aquest tipus d’acte. És curiós perquè estic força acostumat a donar xerrades a diversos tipus de públic en temes de divulgació científica i també en congressos (encara que en aquest cas és una audiència especialitzada), però per algun motiu aquell escenari tenia més de plató televisiu que de sala de conferències i no sentia que no podia improvisar per sortir al pas, sinó fer-ho exactament com ho havia preparat, sense errors. Potser no en vaig ser prou conscient fins que va arribar el moment. Aquest és un aspecte que penso tenir en compte en futurs actes públics, siguin del tipus que siguin.

Què creus que t’ha aportat o t’aportarà en un futur immediat la teva participació? Què n’has après?

L’aprenentatge ha estat brutal! L’equip TEDx magnífic, atent i professional! I uns companys fantàstics, que han compartit la seva passió per millorar la vida de les persones i m’han ajudat a aprendre l’aplicació d’innovacions en camps molt diversos.

Creació de continguts, moviments del cos en una actuació en públic, entonació i pronunciació. En el meu cas, la conferència era en anglès i m’ha servit com a classes d’idioma particulars en paraules que he estat pronunciant malament durant anys i que ara ja diré com toca (Gràcies Silvia!).

A més a més, l’entorn UAB és meravellós! Participant en aquest projecte, he tornat a “sentir” la UAB dins meu durant unes setmanes.

Ho recomanaries? Perquè?

Si! I tant! És una oportunitat de creixement personal en l’àmbit de la comunicació de la mà de professionals i en un entorn obert a aquest tipus d’esdeveniments, com és la Universitat. Et permet conèixer gent amb inquietuds i iniciativa que engega projectes fabulosos que impactaran en la societat. Ser part d’aquest moviment no té preu! Animeu-vos-hi!

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar