Entrevista a Esther Herrera


Alumni UAB

Pàgina web d’AlumniEntrevista a Esther Herrera

Eshter Herrera, Periodisme UAB ‘13, és corresponsal a Brussel·les des del 2014. Ha treballat pel diara Ara, actualment col·labora amb La Vanguardia i és corresponsal del canal France24 i de Radio France Internationale (RFI). 

Ens explica com es van viure els primers dies de conflicte des de la Unió Europea i les mesures que s’estan prenent. 

Entrevista realitzada el 16/03/2022

Com es van viure els dies previs a la invasió des de la Unió Europea? 

Van ser d’una mica de tensió, portàvem mesos amb missatges de l’OTAN i dels Estats Units dient que una invasió era possiblement imminent. Per part de la Unió Europea, per exemple, el missatge era: “Ens preparem per a el pitjor, esperant el millor». A més, per altra banda, teníem també les informacions claríssimes que hi havia aproximadament 100.000 soldats desplegats a la frontera amb Ucraïna. I tot i els avisos de Rússia dient que retiraria les tropes, l’OTAN en una reunió extraordinària de ministres d’exteriors va dir que no veia la retirada. I aquí va ser quan vam pensar que la cosa era seriosa. 

Com et vas assabentar que el conflicte havia començat? 

Estava dormint, em va avisar la meva televisió, això va ser a les 7:00 del matí i en una hora ja estava entrant en directe. Va ser un dia molt intens perquè a Brussel·les, a més, hi havia una cimera de caps d’estat i de govern extraordinària que s’havia convocat 48 hores abans. Va ser tot molt caòtic, jo a nivell personal havia d’organitzar-me per a la televisió, perquè teníem especials contínuament i tota l’estona estava entrant en directe i alhora estàvem rebent informació perquè ja s’estava parlant de sancions. 

Com ha sigut aquesta resposta en forma de sancions per part de la UE? 

Ha sigut una resposta extraordinàriament ràpida i m’atreviria a dir que històrica. La Unió Europea no destaca normalment per la seva rapidesa en les respostes i aquesta vegada ha actuat realment ràpid i molt coordinada amb els Estats Units i els països del G7. Moltes de les sancions ja estaven preparades, a la cimera de dijous es van aprovar noves sancions i a les 24 hores, ja estaven sancionant a Putin. Aquell cap de setmana mateix va haver-hi una altra reunió extraordinària de ministres d’interior. Per primera vegada, s’ha activat la directiva europea de protecció temporal per protegir a tots els refugiats provinents d’Ucraïna. I això és una directiva que existeix des de fa 20 anys, però no s’havia aplicat mai. És molt extraordinari perquè significa que tota persona que arriba a la Unió Europea des d’Ucraïna té una protecció de fins a 3 anys automàtica sense haver de passar per un procediment d’asil individual. També una altra resposta totalment inèdita és que per primera vegada en la història, la Unió Europea va decidir que enviaria armes a través d’un mecanisme que es diu mecanisme de pau, un fons intergovernamental creat pels països de la Unió Europea.  

Has comentat que s’han enviat armes, però no tropes, per què? 

Ucraïna no forma part de l’OTAN i, per tant, aquest organisme no està obligat a protegir-la. Segons l’article 5 dels tractats de l’OTAN si un país membre és atacat, tota l’aliança ha de respondre, això va passar, per exemple, amb l’11S als Estats Units. Però, com Ucraïna no forma part de l’OTAN, el fet que la UE s’impliqués en el conflicte, implicaria malauradament una guerra oberta entre l’OTAN i Rússia. Això podria tenir efectes molt imprevisibles i podria implicar una tercera Guerra Mundial, ho ha dit Biden i també ho ha dit, per exemple, el president del Consell Europeu, Charles Michel. Per la seva banda, Zelenski està demanant que hi hagi una zona d’exclusió aèria, però això també implicaria que l’OTAN entrés al conflicte perquè hauria d’atacar els avions russos en cas de veure’ls. I això tindria greus conseqüències, l’OTAN vol evitar l’escalada del conflicte. 

En aquells primers dies, es pensava que el conflicte s’allargaria? 

La meva sensació i la de molta gent és que ningú s’imaginava que el poble ucraïnès aguantés tant. Jo quan vaig veure les notícies, les primeres hores vaig pensar que Kíiv cauria la primera nit. I no. Fins i tot dins la Unió Europea ha creat sorpresa, tothom va infravalorar el nivell de resposta que ha tingut el mateix president d’Ucraïna, Zelenski, i la població ucraïnesa. El mateix Putin també creia que això seria una invasió ràpida, fins i tot una guerra llampec. Ara el que es preveu és que pugui allargar-se. Veurem com van les converses, sembla que estan avançant una mica. 

Com veus la resolució? 

Les sancions que està fent la Unió Europea i la resta de països del G7, així com els Estats Units, està sent tan forta i dura. Fa gairebé dues setmanes que la borsa russa no està obrint. Això està tenint uns efectes enormes, també per nosaltres, també per la Unió Europea i jo crec que les sancions poden exercir pressió. L’URSS també rebia sancions, però no és el mateix, l’economia no estava tan interconnectada com actualment i ara les sancions poden exercir una pressió afegida. Realment és molt complicat, s’està parlant d’un possible escenari sirià. És a dir, una “sirianització” del conflicte, un país dividit entre petites parts, una part controlada pel govern, una altra controlada pels rebels independentistes, en aquest cas d’invasió russa, per tal de poder deixar congelat el conflicte. Però crec que aquí també s’ha de tenir molt en compte quin missatge s’està enviant a Rússia. Envaeixen un país, maten civils i se surten amb la seva?  

Com a periodista, com estàs veient la cobertura del conflicte?  

Crec que està sent una bona cobertura, a més, he vist a moltes dones al terreny. La mirada femenina és especial en la guerra perquè crec que hi ha sensibilitats que les dones podem veure amb una perspectiva una mica diferent. Estic veient unes cobertures molt sensibles i molt bones. Es parla molt de les víctimes i no tant des del sensacionalisme. I alhora també s’explica el context i això crec que és important, cal explicar que la guerra d’Ucraïna també té efectes en nosaltres. 

Segueix a l’Esther Herrera a Twitter:

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar