Entrevista a Elena Jacas Egea i Eduard Grau Noguer


Alumni UAB

Pàgina web d’AlumniEntrevista a Elena Jacas Egea i Eduard Grau Noguer

Eduard Grau Noguer, Ciència i Tecnologia dels Aliments UAB ‘15 i professor de l’Àrea de Tecnologia dels Aliments de la UAB, i Elena Jacas Egea, Ciència i Tecnologia dels Aliments UAB ’18 i màster en Qualitat d’Aliments d’Origen Animal UAB ’21, van donar a conèixer la importància de detectar fake news en l’àmbit de l’alimentació i l’eina que han desenvolupat per reconèixer-les amb l’ajut de la intel·ligència artificial.

Per què vas decidir presentar-te al TEDxUABBarcelona?

Com a membres de la comunitat universitària, la nostra missió principal es comunicar. Considerem que TEDx es una bona eina de comunicació i transformació de la informació cap a altres col·lectius fora de la universitat. Per aquesta raó, ens vam presentar a TEDxUABBarcelona 2022, i així fer arribar noves branques de coneixement a gran part de la població. A més a més, participar en un TEDx és una oportunitat i activitat molt motivant com a personal de la comunitat universitària.

Com ha sigut el procés de formació i d’elaboració del relat?

En el nostre cas, tot el procés de formació i elaboració del relat va ser una feina de col·laboració constant. La nostra ponència es basava en el resultat d’una feina d’un equip de dotze investigadores i investigadors de la UAB. En el marc de la hackathon sobre la detecció de notícies falses en seguretat alimentaria a través d’intel·ligència artificial organitzada per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (de les seves sigles angleses, EFSA), vam desenvolupar una proposta d’eina per detectar noticies falses en aquest àmbit. Mantenint l’essència d’equip, teníem clar que la presentació també havia de ser en equip i per aquest motiu la nostra va ser en parella. Així doncs, tot el procés de creació del relat va ser una feina d’equip tant en la redacció del contingut com en els múltiples assajos de la presentació. Tenint en compte que no havíem treballat mai junts en tasca com la de TEDx, a mesura que com a persones ens vam anar coneixement al llarg del procés de preparació del relat, la presentació va anar millorant notablement. Cal destacar que el feedback, les recomanacions i els suggeriments per part personal de suport de la UAB, la Silvia i el David,  all llarg del mes previ a l’esdeveniment, van ser de gran ajuda per millorar i enriquir la presentació final.

  • Com vas viure l’esdeveniment, la teva ponència en directe?

Des del nostre punt de vista, vam viure l’esdeveniment amb un sentiment de desig constant que totes les presentacions sortissin tal i com cada ponent desitjava. Cada una de nosaltres va ser partícip del procés de creació de les ponències de cada participant. Aquest fet va crear un sentim de col·lectiu i d’unitat entre totes les ponents. Després de més d’un mes de feina i esforç en elaborar i assajar la presentació, ens atrevim a dir que l’emoció d’arribar a la meta final, la presentació final, es va començar a materialitzar des de l’assaig general del TEDxUABBarcelona 2022, dos dies abans de l’esdeveniment. La realitat és que l’esdeveniment va estar protagonitzat per emocions d’alegria i satisfacció pel fet d’arribar fins aquest punt. Sentiments que van ser compartits amb la resta  de companyes també ponents.

Què creus que t’ha aportat o t’aportarà en un futur immediat la teva participació? Què n’has après?

Tot el procés de creació del contingut del relat i ponència va representar un esforç per fer de la presentació i proposta inicials, un material entenedor i àgil. Aquest exercici ens servirà com a base per futures ocasions quan haguem de presentar i difondre contingut científic a altres col·lectius d’altres branques del coneixement diferent a la nostra.

Ho recomanaries? Per què?

Sense dubtar, sí que ho recomanaríem. Més enllà de la part acadèmica intrínseca de TEDx i de la possibilitat de transmetre coneixement científic, aquesta experiència va representar un treball humà i personal entre totes les persones que vam participar com a ponents i personal de suport de la UAB. No obstant totes veníem de diferents àmbits del coneixement, TEDxUABBarcelona 2022, des del seu inici, va crear un espai on intercanviar visions i experiències des del respecte i admiració mútua entre totes les ponents. Probablement, si no hagués estat per TEDx, no haguéssim coincidit mai amb la resta de ponents. A més a més, el fet de que totes les persones que vam participar fóssim professionals en matèries totalment diferents, aquest fet va ser un aspecte positiu que va enriquir tot el viatge TEDx fins el dia de la ponència final.

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar